آداب هدیه دادن به ما کمک میکند تا رابطه بهتری با اطرافیانمان برقرار کنیم. دانستن این اصول، به ما کمک میکند تا در زمان مناسب و به بهترین شکل ممکن این کار را انجام دهیم. هدیه دادن روشی است برای نشان دادن علاقه، سخاوت، قدردانی، عشق، دوستی و… .
تحقیقات نشان داده است که هدیه دادن به مراتب بیش از هدیه گرفتن شادی می آورد و وقتی این عمل به عادتی در زندگی تبدیل شود، حتی می تواند جلوی افسردگی را بگیرد. زیرا فرد هدیه دهنده از این که توانسته دیگری را شاد کند، احساس باارزش بودن می کند. بویژه زمانی که این کار بدون چشمداشت و توقع تلافی انجام شود، بسیار فرحبخش است.
اهمیت روش هدیه دادن به اندازهایی است که میتوانید ارزانترین هدیهها را به بهترین شیوه به مخاطبتان عرضه کنید و اثر فوقالعادهای و ماندگاری در ذهن او بر جای بگذارید. امیلی پست در کتاب جامع آداب معاشرت، در این رابطه می گوید: «هدیه فقط در خود شی خلاصه نمیشود، بلکه متشکل از احساسات و عواطف نهفته در آن نیز هست. روح هدیه، از یک شمع گرفته تا خود مجسمه آزادی، مهمتر از خود هدیه است.» این جمله به ما میفهماند که مهمتر از ارزش مادی هدیه، احساسی است که در هنگام خرید و تقدیم به مخاطب از خود بروز میدهیم.
معمولا اولین سوالی که برای هدیه دادن به ذهن ما می رسد این است که چگونه میتوانیم هدیهای مناسب انتخاب کنیم؟ هدیهای که مورد پسند مخاطب ما باشد و از آن لذت ببرد. قبل از انجام هر کاری ابتدا باید به شخصیت، سلیقه و اخلاق هدیه گیرنده توجه کنید. به این معنی که نباید در هنگام خرید هدیه، صرفا به سلیقه خودتان اهمیت دهید و هدیهای بخرید که خودتان از آن لذت میبرید. در این صورت احتمالا مخاطبتان از دریافت هدیه خیلی خوشحال نخواهد شد و شما به هدفتان که رضایت و شادی او است، نخواهید رسید. بنابراینسعی کنید چیزهایی بخرید که دریافت کننده کادو برای خود خواهد خرید.
برای مثال می توانید از خودتان بپرسید که مخاطب من:
- چه رنگی را بیشتر دوست دارد؟
- قیمت هدیه برایش مهم هست یا نه؟
- از وسایل برند استفاده میکند یا وسایل معمولی؟
- به بستهبندی هدیه توجه میکند یا هر چه باشد برایش اهمیتی ندارد؟
- و… .
سعی کنید بیشتر تجربیات را کادو بدهید تا اشیاء را. یک گوشی آیفون جدید خیلی زود قدیمی خواهد شد. اما یک گردش رویایی یا دیدن هنرمند مورد علاقه طرفتان در یک کنسرت خاطراتی را ایجاد خواهد کرد که برای همیشه باقی خواهند ماند. فارلی در این مورد چنین تصریح میکند: «اغلب فکر بیشتری در مورد تجربیات وجود داشته و خاطرات بسیار واضح تری ایجاد میکنند. شاید کارت هدیه ایی که یک دوست یا یکی از عزیزانمان به ما هدیه داده را به یاد بیاوریم، اما نه به اندازه چند روز تعطیلات دریک جای خوش آب و هوا. خاطرات و تعلقات عاطفی بسیار بزرگتر از یک چیز فیزیکی هستند».
کادو دادن به شکلی مناسب و موفقیت آمیز یک هنر است. یک کادو خوب و مناسب میتواند حال و هوای گیرنده را عوض کرده یا یک رابطه را بهبود بخشد.
بدین ترتیب به همین دلیل است که باید بیشتر به یک تجربه به عنوان کادو فکر کنید یا یک چیز فیزیکی. این ایدهای است که مطالعات یک روانشناس به نام توماس گولوویچ نیز آن را تایید میکند.
بسیاری از افراد موقع خرید هدیه ابدا به بودجهای که در اختیار دارند، توجهی نمیکنند. در صورتی که مهمترین اصل در انتخاب هدیه همین موضوع است. سخاوتمند بودن خوب است اما هر کاری اندازه و جایگاه خود را دارد.
از طرف دیگر هدایای گرانقیمت و لوکس، هدیه گیرنده را نیز مستاصل و در مواقعی خجالتزده میکند. بنابراین بهتر است موقعیت طرف مقابل و بودجه خود را بسنجید و سپس هدیه را انتخاب کنید.
بدون شک همه ما هدایایی دریافت کردهایم که در همان لحظه نگران جبران کردن آن شدهایم. پس باید بدانید که هدایای گرانقیمت الزاما به طرف مقابلتان احساس خوبی منتقل نمیکند. مگر اینکه فردی باشد که به مادیات بیش از اندازه اهمیت میدهد.
قبل از اینکه تصمیم به خرید هدیه بگیرید، از خودتان بپرسید که دوست دارید این هدیه برای مخاطبتان ماندگار باشد یا نه؟ برای مثال هدایایی مانند گل، شیرینی، شکلات، وسایل آرایشی و بهداشتی و… جزو هدایای ماندگار نیستند. اما اگر دوست دارید هدیه شما ماندگار باشد میتوانید کتاب، وسایل تزئینی، وسایل آشپزخانه، زیورآلات و… بخرید. هدایایی که باعث شوند تا فرد هدیه گیرنده تا سالها با دیدنشان به یاد شما بیافتد.
هدیهای مانند پول نقد و یا کارتهای هدیه اعتباری به شخصیت فرد مقابلتان، مناسبت و میزان آشنایی و دوستی شما بستگی دارد. برخی از افراد از این هدایا استقبال میکنند زیرا میتوانند با آنها چیزهایی که دوست دارند را بخرند.
اما در مقابل افراد دیگری هستند که از این نوع هدیه ناراحت شده و با خود میگویند که فرد هدیه دهنده هیچ زحمتی برای خرید هدیهای خاص و فکر کردن به خود نداده است. به عبارت دیگر با خود میگویند که فرد هدیه دهنده راحتترین راه را انتخاب کرده است.
به این نکته نیز توجه کنید که اگر مخاطب شما وضع مالی خوبی داشته باشد نیز از این هدیه استقبال نخواهد کرد و حتی احتمال دارد این کار شما را توهین به خودش بداند. بهطور کلی افرادی که پول برایشان مهمتر از خرید وسایل بیهوده و تزئینی است از این هدیه خوشحال میشوند، مانند تازه عروس و دامادهایی که در ابتدای زندگی مشترکشان هستند و خرج بالایی دارند.